Nederlandse HuizenZelf je huis verkopen

Courantheid prijs en verkoopsnelheid

Bij een huis valt vaak de term courantheid. Wat is de courantheid van een huis?

Onder kopers merk je dat in bepaalde buurten de huizen zeer “in trek”, zeer geliefd zijn. Het zijn huizen die over het algemeen goed en over het algemeen snel verkoopbaar zijn.

De praktijk in het verleden was dat de makelaar jou met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kon zeggen binnen welke termijn en voor welke prijs jouw huis verkocht kon worden. Maar ook in die tijd kon een makelaar daar naast zitten. In hele goede tijden kan iedereen wel een goede inschatting maken. In slechte tijden, huizenmarkt crisis, is de praktijk veel anders. Iedereen weet dat de huizenmarkt er niet florissant bij staat. Dat kun je met eigen ogen zien als je in jouw dorp of stad drie straten doorrijdt. In een gemiddelde straat van dertig huizen staan gauw 4 tot 5 huizen te koop aangeboden. En dat is niet voor een paar maanden, maar soms voor een aanzienlijk langere periode.

Daarom is het niet vreemd dat de verkoopprijs van een huis soms bijgesteld moet worden. Soms gaat dat om forse bedragen, maar de verkoper moet zich in nogal wat gevallen realiseren dat hij het huis in een zeer gunstige periode heeft gekocht. Te lang moeten leuren met een huis is voor een verkoper niet prettig.

Een courante woning kan snel verkocht worden, mits er overvraagd wordt. Kopers zijn niet gek. Die houden de markt in de gaten en weten wel ongeveer wat een woning waard is.