Nederlandse HuizenZelf je huis verkopen

Het Kadaster

Het kadaster is openbaar voor iedereen, iets wat veel mensen niet weten.

Nogal wat mensen zijn altijd verbaasd dat een makelaar weet wat en wanneer iemand een bepaald bedrag voor zijn huis heeft betaald.

Meneer Van Huizen. Ik zie dat jij jouw huis hebt gekocht voor €238.000,- op 5 februari 2005. Makelaar toch. Hoe weet jij dat? Ja, meneer, makelaars weten alles. Haha.

Een makelaar kijkt wat er te koop staat en wat er verkocht is.

Via het Kadaster kan men per adres of postcode de verkooptransacties opvragen (indien er in een straat huizen zijn verkocht recentelijk). Wat kost dat? Ca. €2,95 (2012) per postcode. Maar men ook een compleet rapport opvragen met alle gegevens van een huis en de straat. Daar staat veel meer informatie in.

De eigenaar van een huis kan dus ook zelf ook een compleet rapport opvragen met alle gegevens van zijn eigen huis en de hele straat.

Klik hieronder op het logo voor direct opvragen van een woningrapport of andere diensten.

De grootte van het perceelsoppervlakte staat in jouw eigendomsakte. Deze akte heb jij getekend bij de notaris toen je jouw huis hebt gekocht. Ook staat de perceelsoppervlakte op het kadastrale berichtobject. Een kadastraal berichtobject is een uittreksel die men bij het kadaster kan aanvragen. Daarop staan vermeld het adres, postcode, plaats, kadastrale gegevens, de gegevens van de huidige eigenaar of meer eigenaren, wanneer de huidige eigenaar het gekocht heeft en vaak ook tegen welke prijs.

Grootte: 1 a 22 ca = 122 M2.

Op de kadastrale kaart kan men de vorm en de ligging van het perceel zien ten opzichte van de zon.    De boven kant van de kaart is altijd het Noorden, onderkant kaart is het Zuiden, links het Westen en rechts het Oosten.

Dus in dit onderstaand voorbeeld, ligt het perceel op het Noord-Oosten.