Nederlandse HuizenZelf je huis verkopen

De eindinspectie


Hoe belangrijk is een eindinspectie eigenlijk? Heel belangrijk. Voor zowel de koper als ook verkoper. Makelaars hebben er het over het algemeen niet zo op. Het houdt het tekenen en de definitieve afronding maar op.

De koper echter heeft het recht om het huis voor het tekenen bij de Notaris in- en uitwendig te inspecteren en zich er van te overtuigen dat het nog steeds de woning is die hij gezien en gekocht heeft bij het tekenen van de koopovereenkomst. 

Dat wil zeggen: in dezelfde staat, met de roerende zaken die bij de koop zijn overeengekomen. En dat de roerende zaken eruit zijn die eruit hadden moeten zijn. Hij moet er zich ook van vergewissen dat er ook geen bijkomende gebreken zijn die voorheen niet zichtbaar of aanwezig waren.

Stel dat er bij het tekenen van de koopovereenkomst geen lekkage aanwezig was. Nu, net voor het tekenen bij de Notaris, gaan de verkoper, koper en de makelaar door de lege woning lopen en ze constateren dat het platdak boven de keuken lekt. Het water loopt langs de muur naar beneden. Er is een flinke schade ontstaan. Het huis is nog steeds van de verkoper. De koper heeft het huis gekocht zonder lekkage. Dus op kosten of verzekering van de verkoper zal de schade en het lek naar behoren moeten worden hersteld.

Maak snel een account aan om de eindinspectieformulier te gebruiken!